Augusztus eleji hidegzuhany

Nyáriasan indul, de egyáltalán nem rózsás helyzetekkel folytatódik augusztus első teljes hete térségünkben.

Tőlünk nyugatra egy hullámzó frontrendszer terül el, melynek ciklonja északnyugaton, anticiklonja pedig Európa délnyugati csücskén mozog, mely az elkövetkezendő napok időjárásának fő okozója lesz.

Keddre egy hidegfront fog érkezni, melynek előterében már hétfőn kialakulhatnak záporok, zivatarok, de a feketeleves még ezután érkezhet: kedd estére jelentős mennyiségű csapadék is lehullhat egy, a környéken képződő mediterrán ciklon miatt, azonban a számítások még nem egyértelműek: egyes modellek tőlünk nyugatra, mások délre helyezik a sok csapadékot, viszont van olyan is, ami telibe találná térségünket.

Hőmérsékleti szempontból kedden és szerdán leszünk átlag alatt, csütörtöktől pedig újra itt a nyár.

További kilátások az özönvíz után

Elkezdett csillapodni az eső a keleti térségében (kb. az a Balatonboglár-Barcs vonaltól keletre eső részeket jelenti), illetve az intenzívebb gócok is mérséklődtek. A déli órákra csökken az intenzitás, azonban félő, hogy a jelenleg tőlünk északabbra lévő cellák felerősödnek és visszaforognak térségünkbe. Ez további 10-20 mm esőt is jelenthet, illetve zivatarok is kialakulhatnak. Jelen pillanatban egyébként 130 mm felett vagyunk, érkezett Zákányból 200 mm feletti jelentés is. Továbbra is káosz uralkodik, érkeztek jelzések Iharosberény, Iharos, Csurgó, Zákány, Liszó, Segesd, Porrogszentkirály, Nagyatád, Ötvöskónyi, Inke, Terebezd és Nagykanizsa térségéből is…